Sunday

Sayangnya Allah pada kita :)

Hadis Abu Hurairah r.a, katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Allah s.w.t berfirman kepada Malaikat pencatat amalan:
"Apabila hambaKu berniat ingin melakukan kejahatan, maka jangan lagi kamu menulisnya sebagai amalan kejahatan. Apabila dia melakukannya barulah kamu menulisnya sebagai satu amalan kejahatan. Jika hambaKu berniat ingin melakukan kebaikan, tetapi dia tidak lagi melakukannya, maka catatkanlah sebagai satu amalan kebaikan. Jika dia melakukannya maka catatkanlah kebaikan itu sepuluh kali ganda".

Hadis Ibnu Abbas r.a:

Diriwayatkan daripada Rasulullah s.a.w tentang hadis Qudsi yang baginda riwayat daripada Allah s.w.t di mana Allah telah berfirman:

"Sesungguhnya Allah mencatat kebaikan-kebaikan dan kejahatan-kejahatan".

Kemudian baginda menerangkan hal itu:

"Sesiapa berniat ingin melakukan kebaikan, tetapi tidak lagi melakukannya, maka Allah mencatatkan niat itu sebagai kebaikan yang sempurna di sisi-Nya. Jika seseorang itu berniat ingin melakukan kebaikan lalu dia melakukannya, maka Allah mencatatkan di sisi-Nya sepuluh kebaikan hingga sampai tujuh ratus kali ganda seterusnya hingga kepada gandaan yang sebanyak-banyaknya. Jika seseorang berniat ingin melakukan kejahatan tetapi tidak melakukannya, maka Allah mencatatkannya sebagai satu kebaikan yang sempurna di sisi-Nya. Jika dia berniat untuk melakukan kejahatan lalu melakukannya maka Allah mencatatnya sebagai satu amalan kejahatan sahaja".

Copied from : FB Imam Muda Nazrul

P/S : Masyallah, sangat sayang Allah pada kita. Selama ni saya ingatkan kalau dah berniat tidak baik pada seseorang itu, malaikat dah catatkan dalam 'buku' amalan saya. Ternyata tidak. Dan lihatlah,betapa pemurahnya Allah swt yang benar2 mahu kita masuk ke syurga dengan memberikan kita pahala walaupun hanya dengan niat mahu melakukan sesuatu kebaikan,apa lagi betul2 melakukannya. Subhanallah. Saya sangat cintakan Allah saya. :)

No comments: